Låneberegner på 5 minutter
Hvad koster det at låne?
Beregn afdrag på lån
Vidste du, at du kan få et rentefrit lån?
Læs mere om gratis lån her
Hvad har indflydelse på et låns pris?
Som sagt så hænger svarene på ovenstående spørgsmål, altså hvad det koster at låne, samt hvor meget jeg kan låne, mere eller mindre sammen. At komme med et konkret svar er nærmest umuligt, da det, som nævnt, er meget individuelt. Det, vi dog kan svare på, er hvilke aspekter, bankerne og realkreditinstitutterne lægger stor vægt på, eller endda stiller som krav, hvis du f.eks. vil låne til bolig.
De vigtigste aspekter er følgende:
- 5% egenbetaling, hvilket betyder, at du selv skal kunne komme med 5% af, hvad boligen koster. Dette er en relativ ny regel, som Finanstilsynet indførte 1. november 2015. Reglen skal afprøve boligkøbernes evne til at spare op samt polstre dem mod prisfald. Bankerne har i øvrigt fået forbud med at udlåne de 5%.
- Ønsker du at købe bolig i en større by, kræves det, at du har råd til at sidde med et 4% lån med fast rente. Du behøver naturligvis ikke at vælge et fastforrentet lån til 4%, men der skal være luft nok i rådighedsbeløbet til, at det ville være muligt. Boligkøbere i yderområderne behøver dog ikke at have et lige så højt rådighedsbeløb.
- Betalingsviljen er ligeledes et meget vigtigt parameter. Betalingsviljen bliver vurderet ud fra historiske data som indkomst, overtræk, optagelse af små lån, om regninger er tilmeldt Betalingsservice og dermed betalt til tiden osv. Husk på, at banken går altså ikke kun et par måneder tilbage, men oftest flere år så de kan danne sig et overblik over din økonomiske adfærd. Ud fra betalingsevnen kan banken få et overblik over din nuværende økonomiske styrke, og derfor vil de desuden bede om et budget samt dine lønsedler. Ved betalingsevnen kigges der på formue, gældsfaktor og rådighedsbeløb.
- I formuen indgår aktiver som hus, bil og større opsparinger, fratrukket eventuel gæld. Formuen vil kunne fortælle, hvor mange kontanter du vil have, hvis du solgte alle aktiver. Det siger sig selv, at jo større formue, jo større chance er der for at blive godkendt.
- Gældsfaktoren, kaldes også gearing, og er i skrivende stund ikke et særligt kendt begreb.Bankerne kigger dog nøje på gældsfaktoren, når de vurderer, hvor stort et lån, de vil give dig. Et acceptabelt og fornuftigt niveau på gældsfaktoren er omkring 3 – 3,5, hvilket vil sige, at du må have en gæld, der er cirka 3 – 3,5 gange så høj som din indtægt før skat. Tjener du 300.000 kr. brutto, vil du, hvis de øvrige parametre er tilfredsstillende, cirka kunne låne 1 million.
- Rådighedsbeløbet er det beløb, der er tilbage, når skat og faste udgifter som bil, forsikring, lån, husleje m.m. er fratrukket din bruttoindkomst. Kravene til rådighedsbeløb kan variere fra bank til bank samt geografisk, men kravene ser nogenlunde sådan ud:
Krav til rådighedsbeløb
- Enlig voksen: 5.500-7.000 kr. per måned.
- Samlevende par: 10.000-12.000 kr. per måned.
- Første barn: 2.000 til 3.000 kr. per måned.
- Efterfølgende børn: 1.500 til 2.500 kr. per måned.
Et par med 2 børn vil altså få stillet som et krav, at deres rådighedsbeløb skal ligge mellem 13.500 og 17.000 kr. per måned.
Endelig kigger banken på, hvordan du er rustet mod uventede hændelser som arbejdsløshed, forsikring i tilfælde af invaliditet, samt andre hændelser du ikke er herre over.
Bankerne og realkreditinstitutterne har siden finanskrisen skærpet vilkårene ganske betragteligt, og det er hovedsageligt førstegangskøbere, der er blevet ramt af stramningerne. Det er derfor vigtigt, at du holder en sund økonomisk adfærd hele vejen igennem, så du, som udgangspunkt, altid er forberedt på at skulle låne penge.
Vi håber, at du er blevet klogere på, hvad det koster at låne, og hvor meget du cirka kan låne. I sidste ende er det dog kun banken, der kan give dig et helt nøjagtigt svar, hvorimod en låneberegner her vil give dig et fingerpeg.
Du kan selvfølgelig vælge at bruge Moneylenders egen låneberegner, men du kan også prøve dig frem med andre låneberegnere, som måske er bedre tilpasset din situation. For eksempel har Fairlån udarbejdet en låneberegner, som du kan afprøve ved at klikke på dette link.
LÆS OGSÅ: Stiften.dk: Sammenligningstjenester for kviklån gør op med luksusfælden
Særligt for billån
Er det i stedet et billån, du har i sinde at låne til, så er der flere muligheder. Et billån kan du vælge at optage med eller uden udbetaling, og du kan låne pengene på nettet, i banken eller hos bilforhandleren. Har du ikke til udbetalingen, kan du, hvis du har bolig med friværdi, låne i den.
Se din friværdi på Realkredit Danmarks hjemmeside →
Ønsker du et større banklån, vil banken kræve at få pant i enten din bolig, bil, båd ol. Ejer du ikke noget af værdi, er det meget vanskeligt at få bevilget et banklån. I stedet kan du overveje at ansøge om et online kviklån, hvor du kan låne op til 400.000 kr., og hvor kravene meget mere lempelige.
Hvad koster det at låne, og hvor meget kan jeg låne, er spørgsmål, de fleste, der er på vej ud på lånemarkedet, har stillet sig. Svarene på spørgsmålene overlapper faktisk hinanden og er ret individuelle fra person til person, men vi vil forsøge at guide dig igennem de vigtigste parametre, som overordnet set er viljen og evnen. Inden vi kaster os ud i det, så er det værd at nævne vores låneberegner, som er et rigtig smart værktøj til låneberegning. Med låneberegneren kan du nemt og hurtigt få dig et overblik over, hvad den månedlige ydelse vil være, og eller hvor lang lånets løbetid vil være. Låneberegneren vil altså relativt hurtigt kunne give dig et svar på, hvad du umiddelbart kan låne ud fra dit rådighedsbeløb, samt hvad lånet vil koste dig alt i alt.
Beregn dit rådighedsbeløb på Forbrugerrådet TÆNKs hjemmeside.