Sådan har corona påvirket boligmarkedet

Sådan har corona påvirket boligmarkedet

Corona har ændret mange ting for mange af os. Noget af det, der især har været påvirket af pandemiens udfoldelser, har været boligmarkedet. Især det københavnske boligmarked har været plaget af stigende boligpriser og mangel på boliger til salg i især hovedstadsområdet.

I begyndelsen talte man om, at boligpriserne formentlig ville falde drastisk i takt med krisen. Det har dog ikke været tilfældet. Lige tværtimod har krisen medført, at der er mange, der søger boliger og dermed en fast stabilitet. Faktisk er konkurrencen så stor i hovedstaden, at det ligefrem har medført mangel på boliger til salg hos ejendomsmæglerne rundtomkring.

Men hvad har det egentlig af konsekvenser for forbrugernes økonomi og mulighed for at låne penge? Det kan du læse meget mere om nedenfor.

Stigende priser kræver dyrere lån

Det er klart, at stigende boligpriser medfører dyrere lån. Faktisk har det været svært at identificere, hvad de stigende boligpriser skyldes. Alligevel er det værd at tage med, at det kræver et godt boliglån at få råd til at følge med den heftige konkurrence på det danske boligmarked. 

Drømmer du selv om at investere i en bolig, er det vigtigt, at du først og fremmest ser på dine muligheder for at låne penge hertil. For at få mulighed for at købe en bolig – hvad end det er et hus eller lejlighed, kræver det, du optager et eller flere lån. En sådan investering har derfor stor betydning for din nuværende økonomi.

Vi anbefaler, at du i den forbindelse læser vores 6 råd om at låne penge, som giver dig de vigtigste tips til, hvad du bør overveje, inden du låner penge. 

Udover de mange tips til at låne penge er det selvfølgelig også vigtigt, du nøje undersøger, hvor mange penge du reelt har til at købe for. Optager du et banklån, får du i den forbindelse faglig rådgivning, når banken vurderer, hvor mange penge de vil låne til dig.

Som udgangspunkt kan du regne med, at du skal låne mere end 2,5-3 gange hele husstandens årlige bruttoindtægt. Det vil sige din løn eller indkomst før skat. I den forbindelse bør du overveje at lægge et budget forinden, da det er vigtigt, du har kendskab til dit rådighedsbeløb, som er det beløb, der står tilbage, når alle regninger er betalt. 

Sådan har corona påvirket boligmarkedet

Priseksempel:

Årlige samlede indkomstSamlede gældSamlede opsparing Beløb til boligkøb
700.000 kr. i løn før skat50.000 kr. til billån500.000 kr. ved salg af andelsbolig2.900.000 kr. til køb af bolig

Eksemplet her tager udgangspunkt i, at du og din partner har en samlet indkomst på 700.000 kr. årligt (før skat). Derudover antager vi, at I har en restgæld på et billån på 50.000 kr. Derudover, har I solgt jeres nuværende andelsbolig, som I har tjent 500.000 kr. på. Det giver et samlet beløb på 2,9 millioner kr. til køb af boligen.

Sådan lægger du et budget
Du lægger et budget ved at skrive alle dine indtægter og faste udgiver ind i et Excel-ark. herefter får du til sidst dit rådighedsbeløb, som er det beløb, der skal afdække dine variable udgifter. Til sidst kortlægger du dine variable udgifter og sætter en ramme for dit forbrug og opsparing.

Alt, du skal vide om banklån

Når du køber en ejerbolig, skal du i den forbindelse selv have penge til en udbetaling på 5 procent af købesummen. Det resterende beløb skal du ud at låne hos en bank eller et realkreditinstitut alt efter, hvad du har behov for. 

Som tidligere nævnt er det en god idé at sætte dig grundigt ind i de respektive lån for senere at kunne vurdere, hvilket lån der egner sig bedst til din situation. I den forbindelse bør du have fokus på de renter og omkostninger, der automatisk bliver en del af lånet. 

Derudover er det en god idé at undersøge markedet, inden du for eksempel tager i banken for at drøfte lånemulighederne. Et banklån kræver nemlig nøje forberedelse samt virkemidler, der i sidste ende kan gøre det muligt at forhandle dig til det bedste banklån for din situation.

Her er nogle af de råd, du kan tage med dig inden:

  • Start med at booke et møde og fortæl i den forbindelse, hvad mødet skal handle om, så bankrådgiveren kan forberede sig.
  • Sørg for at undersøge markedet og sammenligne renter og gebyrer, og fremlæg derefter de bedste lån for din bankrådgiver.
  • Ryd ud i dine konti inden møde – jo færre konti, desto bedre.
  • Sørg for at lægge et budget inden og få kendskab til dit rådighedsbeløb – det giver et godt overblik.
Moneylender > Sådan har corona påvirket boligmarkedet