Renter, gebyrer og oprettelsesomkostninger – hvad koster det egentlig at låne penge?

hvad koster det egentlig at låne penge?

Flere og flere mennesker stifter bekendtskab med forskellige lånetyper, og onlinelån er især blevet en populær og attraktiv mulighed for mange forbrugere. Den overskuelige ansøgningsproces, øjeblikkelige udbetaling og store fleksibilitet har fået det online lånemarked til at vokse voldsomt i de seneste år, og der har således aldrig været flere muligheder for at låne penge fra en lang række forskellige udbydere

Med de mange muligheder er der stor konkurrence, og man kan på fornuftig vis tale om et voksende behov for at sammenligne de forskellige lånetilbud og den pris, der er forbundet med at låne penge. Der er mange faktorer, der spiller ind, og for selv den rutinerede låntager kan det være en kompleks og uoverskuelig opgave at holde styr på de forskellige omstændigheder, der har betydning, når man tager et lån. Læs med her, og bliv klogere på, hvilke begreber du skal kende, når du overvejer din næste finansieringsmulighed.

Rente

Renten er et udtryk for, hvad det koster dig at låne andres penge. Man kan se renten som lånets pris. Når lånet er afviklet, vil renten altså udgøre den sum, du har tilbagebetalt ud over det lånte beløb. Renten vil ofte være opgivet i en procentsats og angiver altså, hvor stor en procentdel af det lånte beløb, du betaler for at låne pengene i den givne periode. For at finde den bedst mulige låneaftale og holde dine udgifter på et minimum skal du altså lede efter en lånemulighed med en lav rente. Renten varierer meget alt efter lånetype og udbyder, og du kan sommetider være heldig at finde rentefrie låne- og finansieringsmuligheder – enten fuldstændig eller i en periode. 

Hovedstol

Hovedstolen er betegnelsen for det konkrete beløb, du oprindeligt låner. I forbindelse med den løbende tilbagebetaling af lånet ændrer hovedstolen sig ikke, da den gennem hele låneperioden vil afspejle det oprindelige lånebeløb. Hovedstolen kaldes også for lånebeløbet.

hvad koster det egentlig at låne penge?

Løbetid

Løbetiden, også kaldet tilbagebetalingsperioden, angiver den periode, som lånet skal afvikles over, og den angives oftest i måneder. Du kan som låntager sommetider selv være med til at fastsætte den gældende løbetid, og her er det vigtigt at overveje, hvilke muligheder for tilbagebetaling der er realistiske for din økonomiske situation.

En kortere løbetid vil resultere i større afdrag på lånet, men til gengæld vil du få en kortere periode, hvor du betaler renter af det lånte beløb. En længere løbetid vil omvendt resultere i, at de månedlige afdrag kan holdes lavere, men samtidig betyder det, at du kommer til at betale et højere beløb i rente over hele låneperioden. 

Opstartsgebyr

Visse lån vil have et opstartsgebyr, altså en omkostning forbundet med selve optagelsen af lånet. Det er et engangsbeløb, som ofte betales ved lånets optagelse og kan i nogle tilfælde medfinansieres i hovedstolen. Det betyder altså, at hovedstolen i princippet vokser med opstartsgebyrets størrelse. 

Alt efter dine konkrete låne- og finansieringsbehov kan du støde på andre gebyrtyper og lånebegreber, når du undersøger de mange forskellige muligheder for onlinelån. De ovenstående begreber er dog de mest gængse termer, som du højst sandsynligt vil møde, og som du derfor bør både kende og forholde dig til, når du vælger dit lån.  Det er svært at udtale sig generelt om, hvad det koster at låne penge, eftersom de konkrete omkostninger altid vil være et resultat af de ovennævnte variabler og det givne låns specifikke sammensætning.

Der er dog gode muligheder for at få hjælp til dette regnestykke, og du kan finde brugervenlige redskaber, der fortæller dig, hvad et konkret lån kommer til at betyde for din økonomi. Ved at justere på forskellige parametre, f.eks. løbetid og hovedstol, kan du desuden bruge disse redskaber til at få indsigt i, hvordan lånets finansiering og sammensætning vil udmønte sig, og hvad den samlede pris for lånet bliver.

Moneylender > Renter, gebyrer og oprettelsesomkostninger – hvad koster det egentlig at låne penge?