Ordforklaring

Hvad betyder de fine ord?

Der er mange fine ord, begreber og termer at holde styr på, når du bevæger dig ud i at skulle tage et lån – og så er det ligegyldigt, om vi taler om et huslån, et billån eller et af de populære online lån.

Lån penge nu – men læs først vores lille introduktion til alle de lånebegreber, du bør kende.

1. ÅOP

ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostningeri Procent. De årlige omkostninger i procent viser dig, hvad det koster at have et lån inklusive renter og alle omkostninger. ÅOP giver dig mulighed for hurtigt at gennemskue, hvilket lån eller hvilken kredit der er billigst for dig, når du sammenligner tilbud fra forskellige låneudbydere.

2. Hvad er variabel rente?

En variabel rente er en rente, der bevæger sig op og ned med den generelle markedsrentes udvikling. Den fastsættes for ind- og udlån typisk enten hver 3., 6. eller 12. måned eller op til hvert 10. år. Lån med variabel rente kaldes også for et tilpasningslån, fordi renten tilpasses løbende. Et fastforrentet lån har typisk en lidt højere rente – men til gengæld kender du renten i hele lånets løbetid.

3. Hvad betyder RKI?

Det tidligere Ribers Kreditinformation (RKI) er i dag en del af Experian. Er du optaget som dårlig betaler der, er det yderst vanskeligt at finde nogen , der vil låne dig penge! Hvis du er i Ribers (RKI), kan du få hjælp via det danske firma Curodan her.

Hvem ved hvad RKI betyder?

4. Hvad er ydelse?

Det beløb, du samlet betaler for dit lån hver måned eller kvartal (afhængigt af type af lån). Ydelsen består af: Rente + bidrag + evt. afdrag. Altså er et låns ydelse det, du skal betale hver gang, du betaler.

5. Hvad betyder morarente?

Morarente er en slags strafrente, du er forpligtet til at betale ekstra, hvis du ikke overholder betingelserne for tilbagebetaling. Siden 1914 har Nationalbankens diskonto været beregningsgrundlaget for morarenter. Morarente beregnes som Nationalbankens officielle udlånsrente per seneste 1. januar og 1. juli med tillæg af 8 pct. Hvis dit lån har en rente på for eksempel 10% er morarenten altså 18%!

Det bedste råd: Overhold altid dine betalinger!

6. Hvad er debitorrente?

Debitorrenten, også kendt som den årlige effektive rente, er lånets pålydende rente inklusiv renters rente. Med andre ord er debitorrenten lånets årlige rente inklusiv renters rente, hvilket vil sige, at debitorrenten medregner lånets samlede antal rentetilskrivninger pr. år.

Moneylender > Ordforklaring

Nyheder