Værd at vide om arveforhold i parforholdet

arveforhold

At miste sin ægtefælle eller samlever er naturligvis forbundet med en stor sorg. Det er også ofte forbundet med en række praktiske beslutninger, som kan være nødvendige for komme sikkert videre. Her på siden kan du eksempelvis blive klogere på arv og skifte, hvis det ulykkelige skulle ske. 

Du kan spare penge, hvis du har styr på arveforholdene 

Vidste du, at du som udgangspunkt altid vil være arving til din ægtefælle? Hvis ikke, så er der god grund til at læse videre her. Andelen af arven afhænger dog af, om du eksempelvis har børn sammen med din samlever. Hvis din ægtefælle har skrevet et testamente, der beskriver, at dele af arven skal gå til andre end dig, har det også betydning for din arveret. 

Hvis du har et fælles banklån med din ægtefælle, kan det være en god idé at samle jeres bankforretninger i samme bank. På den måde står både du og din partner umiddelbart bedre, ligesom det blandt andet er nemmere at skære ned på renteudgifter ved ikke at have for mange forskellige konti.

Du kan med fordel gennemgå jeres bankaftaler hvert år, hvis du vil være sikker på, at eksempelvis renten og gebyrerne ikke er steget. 

Hvis du mister din partner, og I ikke er gift, er du som udgangspunkt ikke arving, medmindre der er oprettet et testamente. Det vil fremgå i et samlevertestamente, hvor stor en andel du arver. I det udvidede testamente kan samlede værdier og formue til hinanden testamenteres. 

I forbindelse med det udvidede samlevertestamente kan det være en fordel at være opmærksom på tidligere privatlån, der er et forbrugslån, hvor du selv bestemmer, hvad du bruger pengene på.

Hold eksempelvis øje med løbetiden på lånet, der indikerer, hvornår pengene skal være betalt tilbage. Et privatlån i en stor størrelsesorden kan ofte have en grænse på 1-15 år, så det kan være en god idé at tjekke, at lånebeløbet passer til dit nye budget. 

Hvis du mister din ægtefælle, skal boet skiftes

Der er ofte mange praktiske foranstaltninger forbundet med at miste sin ægtefælle. Typisk vil mange få hjælp til en dødsanmeldelse af en bedemand eller en præst, ligesom kirkekontoret vil håndtere en række områder i forbindelse med dødsfaldet. Lån penge billigt og få økonomisk frihed til at tage afsked med din kære. Selvom din økonomi er stabil, kan det være ganske anvendeligt at låne til større begivenheder, der ofte kan kræve lidt ekstra økonomi. Billige lån er langt mere fleksible end banklån, og du kan bruge pengene efter dine ønsker og behov. 

Når dødsanmeldelsen er oprettet, vil kontaktpersonen blive kontaktet af Skifteretten inden for de følgende fire uger. Skifteretten har til formål at sørge for, at boet skiftes korrekt i forhold til lovens bestemmelser. Du vil få vejledning til, hvilken skifteform der passer bedst til dig og din situation. Formen afhænger nemlig blandt andet af, hvor stor arven er, og hvem arvingerne er. 

Hvis der ikke er styr på arveforholdene i dit parforhold, kan det i værste tilfælde resultere i arvekonflikter. Advokater oplever løbende sager, hvor ægtefæller og børn føler sig snydt i arvesager. For langt de fleste kan det være svært at sørge over afdøde, samtidig med at der skal diskuteres arv. Her kan ofte være nemmere for arvingerne at respektere, når de kan se, at fordelingen er besluttet af deres afdøde ægtefælle, mor eller far. 

Du kan også vælge at sidde i et uskiftet bo, hvilket vil sige, at din ægtefælles bo ikke fordeles med det samme. På den måde råder du som udgangspunkt over din ægtefælles formue og ejendele. Der er dog nogle forbehold forbundet med at sidde i et uskiftet bo. Hvis du eksempelvis gifter dig med en anden, kræver det, at boet skiftes først.  

Hvis du vil have hjælp til at få overblikket over dine arveforhold i dit parforhold, kan du med fordel kontakte din bank for at blive klogere på din økonomiske situation.

Moneylender > Værd at vide om arveforhold i parforholdet