Vigtigt at vide om boliglån

Boligdrømme er fantastiske. Der findes nemlig ikke noget bedre end at drømme om en ny bolig, hvor der er mulighed for at skabe sig et trygt og dejligt hjem for sig selv og sin familie. At købe en bolig er dog ofte en dyr fornøjelse. Derfor skal der ofte et boliglån til for at kunne gøre drømme til virkelighed. Her på siden kan du blive klogere på, hvordan du låner til køb af ny bolig. 

Find et boliglån, der passer til dine ønsker og behov 

Inden du låner hos din bank eller dit realkreditinstitut, kan du med fordel sætte dig ind i, hvilket boliglån der er bedst for dig. Med en god forberedelse har du de bedste forudsætninger for et trygt og sikkert lån. Der findes mange gode råd og lånemuligheder. Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvor mange penge du har mulighed for at låne til køb af bolig. Som udgangspunkt kan du ikke låne til at dække hele købesummen. Hvis du køber en ejerbolig, siger loven nemlig, at du skal kunne betale 5 % af købesummen selv. 

Loven er din garanti for, at du ikke taber for mange penge, hvis du i værste tilfælde skulle blive tvunget til at sælge din bolig. Du har derfor mulighed for at låne op til 95 % af den valgte boligs værdi. Derudover kan din bank gøre dig klogere på, hvilken type af boliglån der kunne være relevant for dig. Der er nemlig regler for, hvilke lån du kan benytte dig af. Dine lånemuligheder afhænger typisk af din aktuelle økonomiske situation samt din risikovillighed. Her er din bank din kvalificerede rådgiver. 

Der kan være mange avancerede ord forbundet med at tage et boliglån. Derfor kan du med ordforklaringer til at forstå boliglånet få større indsigt i de mange begreber. Du bør eksempelvis kende til ÅOP, der betegner de årlige omkostninger i procent ved boliglånet. ÅOP bruges til at sammenligne omkostningsniveauet for forskellige låneprodukter. Det indeholder blandt andet alle låneomkostninger og stiftelsesomkostninger i lånets løbetid. På den måde har du et grundlag for at sammenligne dine lånemuligheder. 

Kend dine rettigheder, og find tryghed i et sikkert boliglån

Inden du optager et boliglån, kan du eventuelt høre om dine muligheder for at afdrage fleksibelt. Med et fleksibelt lån kan du afbetale lånet med et højere beløb, hvis din indkomst skulle stige i løbet af lånets løbetid. Samme gælder, hvis din formue skulle ændre sig. Så kan du få mulighed for at afbetale med et lavere beløb. Det giver en større frihed til dig, hvor du ikke skal bekymre dig om ændringer i din økonomi. 

Det er vigtigt at vide, at et boliglån typisk er forbundet med en række vilkår. Vilkår, der kan fortælle noget om metoderne for, hvordan tilbagebetalingen af lånet fungerer. Hvis du eksempelvis ønsker at indfri dit lån før tid, kan du risikere, at det koster dig ekstra. Du bør derfor altid tjekke, om dit boliglån kan opsiges eller indfries, inden du optager lånet. 

Det er generelt godt at kende dine rettigheder som låntager. Når du har underskrevet en lånekontrakt, har du eksempelvis mulighed for at bruge din 14 dages fortrydelsesret. Det er en del af kreditaftaleloven, som du altid har ret til at anvende. Hvis du har mistet overblikket over din bolig, har du også ret til at anmode om en amortisationsplan hos din låneudbyder. Planen er din detaljerede oversigt over kommende betalinger, rentespecifikationer og betalingstidspunkter. 

En bank eller pengeinstitut har til formål at hjælpe dig med at finde det bedste boliglån til dig. Et boliglån er formentlig den største sum penge, som du kommer til at skylde væk. Derfor kan du med god grund sætte dig ind i mange begreber og termer for lån. Så har du et rigtig godt udgangspunkt for en sikker låneoplevelse.

Moneylender > Vigtigt at vide om boliglån