Sådan lægger du et budget

Vil du gerne have et bedre overblik over din privatøkonomi? Så bør du overveje at lægge et budget. Penge kan være svære at holde styr på, men med et budget kan du få en god fornemmelse og ro i sindet. Hvis du ikke har overblik over dine indtægter og udgifter, så kan uforudsete udgifter have store konsekvenser for din økonomi. 

At lægge et budget er nemmere, end du tror, og den positive effekt er uden tvivl det hele værd. Læs med her, og få mere at vide om, hvordan du lægger et budget. 

Hvorfor er det så vigtigt at lægge et budget?

Der er mange gode grunde til at lægge et budget. Hvis vi ikke har overblik over, hvad vi har af indtægter, og hvad vi har udgifter, så kan det ende med at give store problemer. Pludselig kan du stå med en regning eller en uforudset udgift, som du måske ikke kan betale.

Med et budget kan du få et godt overblik over din privatøkonomi, hvilket kan give dig mere ro i maven og ikke mindst ro i sindet. Det kan være en stor stressfaktor, hvis du ikke har styr på, hvad der kommer ind på kontoen, og hvad der bliver brugt. 

Derudover kan et budget også være med til rydde op i din økonomi. Måske falder du over nogle udgifter, som ikke længere er nødvendige, og måske finder du nogle steder, hvor du godt kan spare. Det er på mange måder en stor fordel at lave et budget. 

Hos Råd Til Penge finder du gratis budgetskemaer, der er nemme at bruge. 

Sådan starter du budgetlægningen 

Det første punkt i budgetlægningen er at finde din indtægt, som du skal notere ned i skemaet. Indtægter er f.eks. løn, SU, dagpenge, kontanthjælp, pension, børnebidrag m.m. 

Det næste punkt er at finde frem til dine faste udgifter. Det er de udgifter, som du betaler regelmæssigt. Det er f.eks. husleje, vand, varme, el, internet, tv, mobil og øvrige abonnementer. Hvis du er i tvivl om dine faste udgifter, så kan du gå din konto igennem for at se, hvilke udgifter du har haft. Husk, at det ikke er alle faste udgifter, der betales månedligt. Det kan også være hvert kvartal, halvårligt eller årligt. 

Du skal også huske, at hvis du låner penge, så er det også en del af dit budget. Afdrag og renter er nemlig faste udgifter. Når det kommer med i budgetskemaet, så får du et godt overblik over lån og gæld, så du er sikker på, at du får sat penge af til det. 

Få overblik over dine variable udgifter

Nu skal du finde frem til dit rådighedsbeløb, som er det beløb, du har på kontoen, efter at du har betalt dine faste udgifter. Denne sum penge skal du bruge til at betale dine variable udgifter.

Og hvad er variable udgifter? Det er de penge, som du bruger på mad, fornøjelser, tøj, personlig pleje m.m. Her er det vigtigt, at du får et overblik over, hvad du vil prioritere. Her er mad f.eks. en livsnødvendig udgift. 

Det er også en god idé at prioritere en opsparing, da det giver mulighed for at spare op til større ting. Måske vil du gerne på sommerferie, købe en ny computer eller noget helt tredje. Det kan en opsparing hjælpe dig med, da vi sjældent har råd til at betale en hel sommerferie uden en opsparing.

Tjek dit budget 

Når du er færdig med dit budget, så skal du sikre dig, at resultatet ikke i minus. Forholdet mellem indtægter og udgifter skal være i balance, eller så skal der være et plus. Det vigtigste er, at du ikke bruger flere penge, end du har til rådighed. 

Tag et sidste kig på dit budget, og overvej, om det er realistisk eller ej. Nogle gange er det for stramt, og her er det vigtigt, at du prioriterer de nødvendige udgifter. Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan du overholder dit budget bedst muligt, så har Råd Til Penge lavet en guide til dig.

Moneylender > Sådan lægger du et budget