Sådan har COVID-19 påvirket din elregning

I forbindelse med nedlukningen af Danmark tilbragte størstedelen af den danske befolkning det meste af deres dag indendøre. Dette medførte en stigning i elforbruget i de danske husstande på helt op til 10 % inden for den første uge af nedlukningen. 

COVID-19 har haft mange konsekvenser for rigtigt mange mennesker på mange forskellige områder. Et af de områder, coronavirus har påvirket, som man ikke lige umiddelbart tænker over, er beløbet på din elregning. Da man i midt i marts valgte at lukke Danmark ned, betød det, at størstedelen af den danske befolkning tilbragte det meste af dagen inden døre. 

Ikke overraskende er elforbruget i den gennemsnitlige danske husstand konsekvens heraf steget. Faktisk steg elforbruget i løbet af den første uge med hele 10 % sammenlignet med samme periode året inden, viser en analyse udarbejdet af DST.

Corona har brudt husstandenes elforbrugsmønster

Før nedlukningen var det nemt at se ud fra de enkelte husstandes elforbrug, hvornår det var henholdsvis weekend og hverdag, eftersom elforbruget typisk steg hen over weekenden, hvor flere af husstandens medlemmer givetvis har været hjemme. Mere tid hjemme er ofte ensbetydende med et højere elforbrug, da man eksempelvis har mere lys tændt, bruger fjernsynet mere, hører mere radio eller laver mere mad.

Analysen afslører, at det efter nedlukningen ikke længere var muligt at se ud fra en husstands elforbrug, hvorvidt det var hverdag eller weekend, eftersom det tidligere mønster blev brudt, og elforbruget pludselig steg i løbet af dagtimerne i hverdagene i lige så høj grad, som havde det været weekend. Det kan især skyldes det faktum, at næsten en tredjedel af de privatansatte har arbejdet hjemmefra under coronakrisen, hvormed en stor del af elforbruget er gået til opsætning af hjemmekontorer. 

Et fald i elforbruget for produktions- og servicevirksomheder

På samme måde som at der er sket en stigning i det private elforbrug, har langt de fleste virksomheder oplevet et fald – nogle på helt op til 50 %. Årsagen til faldet i elforbruget blandt både produktions- og servicevirksomheder som konsekvens af nedlukningen af Danmark hænger i høj grad sammen med, at en stor del af den danske arbejdsstyrke blev sendt hjem fra arbejde på ubestemt tid – enten på orlov, ferie eller for at arbejde hjemmefra.

Faldet i elforbruget for produktionsvirksomheder skyldtes i høj grad det faktum, at produktionen enten helt eller delvist gik i stå i en periode. Nogle produktionsvirksomheder lukkede helt ned i en periode på en uge, 14 dage eller mere, mens andre kørte på halvt blus. Hvad angår servicevirksomheder, så fortsatte en stor del af arbejdsstyrken, herunder særligt ansatte på kontor, arbejdet hjemmefra, hvormed disse virksomheder kunne spare store summer penge på strøm i en længere periode.

Sådan håndterer du en uforudset dyr elregning

Som vi har set i ovenstående, har coronakrisen blandt andet medført en stigning i elforbruget i de danske husstande. Dette betyder selvfølgelig også, at den efterfølgende elregning har været en tand dyrere, end den plejer at være, uden at det har været din hensigt, men fordi du ikke har haft andet valg end at isolere dig i dit eget hjem.

For nogle af de husstande, der ikke har plads i budgettet til for store udsving i de ellers regelmæssige udgifter, har den uventede dyre elregning været en svær økonomisk mundfuld at sluge. Det er desværre ikke alle, der sidder inde med en økonomisk buffer, de kan trække på, når uventede udgifter opstår. 

Hvis du ikke har mulighed for at betale en regning, kan det være en udvej at ansøge om et lån til at dække udgiften, så du ikke ender med at skulle betale rykkergebyrer eller i værste tilfælde ende i inkasso. Du kan eksempelvis ansøge om et minilån, der er stort nok til at dække den ekstra udgift, eller en kassekredit, der frigør et ekstra beløb på din konto, du kan trække på efter behov.

Moneylender > Sådan har COVID-19 påvirket din elregning