Kviklån – hvad betyder de nye, strammere regler for kviklån?

I mange år har kviklån været populære. Mange danskere bruger dem, hvis de f.eks. skal have renoveret noget i hjemmet, skal have en ny bil eller på en anden måde skal bruge penge til forbrug. Med tiden er der dog opstået et problem med alt for dyre kviklån, der har haft store konsekvenser for forbrugerne. 

Den 4. juni 2020 vedtog Folketinget derfor en ny lov om skærpede regler for kviklån. De strammere regler betyder, at der er blevet sat en grænse for, hvor høje omkostninger et kviklån må have årligt. Derudover er der også blevet vedtaget et loft for, hvor meget man maksimalt kan betale tilbage i renter og gebyrer. Samtidig er der lavet stramninger af reglerne for markedsføring af kviklån. 

De nye, strammere regler trådte i kraft den 1. juli 2020. Læs videre herunder, hvis du gerne vil blive klogere på den nye lov, og hvilken betydning de nye regler har. 

Den nye lov gør op med de dyre kviklån

I mange år har kviklån været præget af høje renter og gebyrer, som har efterladt mange danskere i en uoverskuelig gæld. En gæld, som mange har haft svært ved at betale tilbage på grund af de alt for høje renter og omkostninger. 

Den nye lov er vedtaget med det formål at gøre op med de dyre kviklån og forbyde de høje renter og gebyrer. Det betyder, at du som forbruger kan låne penge uden at risikere at stå med et dyrt lån, som er næsten umuligt at betale tilbage. 

Derudover betyder den nye lov også, at der er kommet meget mere gennemsigtighed, når det gælderkviklånene. Det betyder, at du ved, hvad du siger ja til, og du ved, at du ikke pludselig får en ubehagelig overraskelse. Du kan læse mere om regeringens mål med den nye lov lige her.

Hvilke regler gælder i den nye lov?

Den nye lov om kviklån indeholder følgende tiltag:• ÅOP-loft: Med den nye lov forbydes alle kviklån, der har en ÅOP (årlig omkostning i procent) over 35 %. Før loven var der lån med en ÅOP på mere end 800 %. • Markedsføringsforbud: De strammere regler om markedsføring betyder, at lån med en ÅOP på mere end 25 % ikke må markedsføres. Derudover er det også blevet forbudt at markedsføre kviklån på tv i forbindelse med spil og gambling.• Omkostningsloft: Der er blevet indført et omkostningsloft på 100 %. Det betyder, at du som forbruger maksimalt må betale det dobbelte af lånet tilbage i form af renter, gebyr og afdrag.

Udover de ovenstående tiltag, som er hovedpunkterne, så er der også kommet en række andre tiltag. For det første er der kommet et punkt med gældsrådgivning, da det er vigtigt, at personer i økonomiske vanskeligheder kan få rådgivning. Derudover er der kommet långivning mellem privatpersoner, og endelig er der kommet fokus på mere undervisning i privatøkonomi i folkeskoler og ungdomsuddannelser. 

Hvis du gerne vil læse mere om hovedpunkterne og de øvrige tiltag, så kan du læse mere på regeringens hjemmeside.

Hvad betyder de nye regler for forbrugeren? 

Den nye lov og de nye, strammere regler betyder, at de dyre kviklån er blevet ulovlige. Det betyder meget mere sikkerhed for dig som forbruger. Du risikerer ikke at sidde i en alt for stor gæld resten af livet på grund af en alt for høj ÅOP, der er umulig at betale tilbage. Derudover er der kommet langt mere gennemsigtighed, og det er blevet mere gennemskueligt at optage et kviklån. 

Det vil sige, at du i dag kan låne penge til det, du drømmer om, samtidig med at renten er attraktiv, og de årlige omkostninger er lave.

Moneylender > Kviklån – hvad betyder de nye, strammere regler for kviklån?