Guide til iværksætterens møde med banken

møde med banken

Har du en iværksætter gemt i maven? Hvis ja, så kan du med fordel læse videre her på siden. At være iværksætter hænger typisk sammen med drømmen om at skabe sit eget, og masser af gåpåmod og gode idéer er ofte drivkraften. For at få succes med din virksomhed er det afgørende, at du har en bank, der kan hjælpe dig økonomisk. I denne guide kan du blive klogere på, hvad banken lægger vægt på, så du kan øge dine chancer for en god finansiering. 

Kom sikkert i mål fra idé til veletableret virksomhed

Selvom det er spændende at være iværksætter, er der også mange praktiske ting at holde styr på. Det kræver typisk et lån at komme i gang med at starte en virksomhed. Med et rentefrit lån kan du optage mindre lån uden renter og gebyrer. Rente- og gebyrfrie lån er fordelagtige for dig, der gerne vil nøjes med at betale det beløb tilbage, som du har lånt – og ikke én øre mere. Denne låntype tilbydes ofte til nye kunder, hvilket kan være en god måde for dig at komme ind i banken. 

Når du skal overbevise din erhvervsrådgiver i banken om, at de skal finansiere dine iværksætterdrømme, bør du blandt andet have en forretningsplan klar.

Med en forretningsplan skal du beskrive din virksomhed med fokus på driften og udviklingen af den. På den måde bliver det nemmere for banken at kreditvurdere din virksomhed.

Planen skal samtidig skitsere, hvor virksomheden er i dag, og hvor du ønsker, at den skal hen. Forretningsplaner er også gode for små og mellemstore virksomheder, der gerne vil låne til at opnå deres målsætninger om vækst. 

Hvis du oplever, at økonomien er stram, kan et afdragsfrit lån, der giver et større økonomisk råderum, være det rette løsning for dig. Afdragsfrie lån har en stor fleksibilitet, som ikke findes i andre lånemuligheder. Denne lånetype tilbyder længere perioder, hvor du ikke behøver at afdrage på lånet. Du bør dog være opmærksom på, at et afdragsfrit lån kun er en fordel, hvis du ved, at du kan betale ekstra på andet tidspunkt i form af kreditomkostninger. 

Få styr på budgetter og finansieringer i din virksomhed

Banker er typisk kun interesseret i dit iværksætteri, hvis du har styr på dine budgetter. Budgetterne vil formentlig ændre sig i takt med, at din virksomhed vokser, men det er godt at have et overblik med dine økonomiske forventninger. Det er vigtigt, at du er realistisk, når du lægger et budget.

Hvis du fremlægger urealistiske budgetter for din bank, er der stor risiko for, at du ikke ender med økonomiske tab. 

Få et gratis budgetskema, når du skal ansøge om lån. Med et budgetskema kan du få det fulde overblik over din virksomheds økonomi. Det tager ikke lang tid at sammensætte et skema, og du vil formentlig hurtigt opleve, at økonomien bliver langt mere overskuelig. Her er det også vigtigt at være ærlig og nøjagtig, da du i virkeligheden ender med at snyde dig selv, hvis ikke du udfylder skemaet korrekt. 

Når iværksættere eller små og mellemstore virksomheder skal låne penge, er det vigtigt at have et etableringsbudget. Dette budget fungerer som en oversigt over, hvilket beløb du egentlig har brug for, for at du kan etablere eller styrke din virksomhed. Beløbet afhænger eksempelvis af, om du har brug for at anskaffe dig produktionsudstyr eller råvarer, og om du skal låne til at opføre produktionsfaciliteter.

Det er vigtigt, at du kan præsentere et produkt eller en ydelse, som der faktisk er en efterspørgsel på.

 Betingelserne for iværksættere er blevet bedre, og det skyldes blandt andet mere rådgivning og flere iværksættermiljøer. Samtidig viser det sig, at unge iværksættere klarer sig bedre end tidligere. Faktisk står mange unge iværksættere for en markant vækst i antallet af nye virksomheder, og mange af dem starter allerede virksomhed, mens de går i gymnasiet. Udviklingen for iværksætteri ser god ud, så hvis du har styr på dine økonomi og budgetter, har du det bedste udgangspunkt for at låne hos din bank.

Moneylender > Guide til iværksætterens møde med banken