Inkasso

Kan du ikke betale dine regninger til tiden, kan de blive sendt til inkasso. Inkasso betyder at inddrive gæld og foregår oftest hos et inkassobureau. Inkassobureauet vil i fællesskab med dig forsøge at finde en løsning, så gælden kan blive betalt.

Inkasso reguleres af inkassoloven, så der er helt klare regler for, hvornår og hvordan de må kontakte dig. Inkassoselskabet må eksempelvis gerne besøge dig i hjemme, hvis besøget er varslet i rimelig tid, og du er på ingen måde forpligtet til at være hjemme eller tale med dem. Medarbejderen skal ifølge loven kunne legitimere sig samt tale høfligt og sagligt.

Fra regning til inkasso

Inden din regning ryger til inkasso, skal du minimum have modtaget en skriftlig rykker, hvori du bliver varslet om inkasso. En privat kreditor må maksimalt sende dig 3 rykkere med 100 kr. i gebyr pr. rykker.

Når inkassoselskabet har modtaget sagen, vil du få et brev fra dem, hvori der står, at det nu er dem, som har overtaget inddrivelsen af din gæld.

Husk på, at det er dig, som skyldner, der betaler udgifterne til inkassofirmaet, så tag fat i dem så hurtigt som muligt. Forklar inkassofirmaet hvorfor gælden ikke er blevet betalt, og hvilken økonomisk dårlig situation du befinder dig i. Firmaet vil måske bede om dokumentation for indtægter og udgifter i form af årsopgørelser, lønsedler, budget osv. Juridisk har de ikke krav på disse dokumenter, men de vil oftest hjælpe til, at der kan indgås en aftale om afdrag.

Husk at være flink og imødekommende over for inkassoselskabet, og sørg for kun at indgå aftaler som du kan overholde med hensyn til blandt andet afdrag. Hvis du viser, at du er indstillet på at få bragt gælden væk, giver de dig oftest længere line, og det hele bliver meget nemmere for dig.

Er du ikke enig i kravet fra inkassofirmaet

Er du ikke enig i det krav, som inkassofirmaet har videresendt til dig, så skal du hurtigst muligt gøre indsigelse over for firmaet. Bed inkassofirmaet dokumentere kravet, og kan de ikke det, kan gælden måske ikke inddrives, og den vil dermed bortfalde.

Gør kun indsigelse hvis den er reel. Sagen kan risikere at gå videre til domstolene, som skal afgøre, om du skylder penge. Taber du sagen der, vil du oftest blive dømt til at betale sagens omkostninger også.

Fra inkasso til Fogedretten

Kan du ikke blive enig med inkassofirmaet, eller kan de ikke komme i kontakt med dig, kan du risikere, at de sender sagen til Fogedretten. Fogedretten vil derefter lade dig registrere som dårlig betaler i RKI registeret, og du kan for en periode ikke låne penge eller købe på kredit.

Læs også om gældssanering her.

Nyheder