Hjælp med gæld

Hvad er gæld?

Gæld er kort og godt et tilgodehavende, som en person eller instans har mod en anden (skyldneren). Begrebet gæld anvendes oftest ved krav om penge, hvor debitor skylder penge til kreditor.

Langt de fleste mennesker har en eller anden form for gæld, og nogen har måske lidt mere gæld, end de er i stand til at betale. For at hjælpe folk med lidt for megen gæld, har vi lavet en udførlig guide, som giver gode råd til at komme på rette fode igen.

Føler du, at du er fanget i håbløs gæld, og kan du ikke se nogen vej ud af dine økonomiske problemer, så se nedenstående guide med gode råd fra Rådtilpenge.dk (Penge- og Pensionspanelet står bag hjemmesiden).

Lån ikke flere penge

Et af de vigtigste råd er at stoppe med at låne flere penge. Mange vælger at optage lån for at betale afdragene på de øvrige lån – dette kan IKKE anbefales. Besidder du et kreditkort, så klip det i stykker og afmeld det i banken. Få i stedet et debetkort eller et hævekort hvor det ikke er muligt at lave overtræk.

Spar

Sæt forbruget ned så du kan spare penge til at afdrage din gæld. Jamen, jeg kan ikke sætte mit forbrug længere ned… De fleste mennesker har steder de kan spare, så det har du sikkert også, ikke sandt?

Betaler du for meget i skat

Er dit skattekort korrekt? Skattetrækprocenten og dine månedlige skattefradrag bestemmer, hvor meget din indtægt beskattes. Er tallene ikke korrekte, kan du risikere, at du skal betale skat tilbage.

Få støtte fra kommunen

Har du lav indkomst, så kan du kontakte kommunen og få dem til at tjekke, om du evt. er berettiget til en eller anden form for støtte. Kommunen kan give støtte i form af børnetilskud, boligstøtte, friplads i daginstitution osv. Støtten fra kommunen kan give dig mere luft i økonomien og dermed større rådighedsbeløb.

Få overblik over gældsposter

Lav en liste over alle dine gældsposter, altså dem som du skylder penge. Find ud af hvor meget skylder, til hvem og til hvilken rente. Det er en god ide at angive ÅOP, når du laver listen. ÅOP er årlige omkostninger i procent, hvor alle udgifter som renter, gebyrer og administrationsomkostninger er inkluderet. ÅOP er altså den reelle pris, som lånet koster dig, og den gør det nemt for dig at sammenligne dine låne.
Er du registreret i Experian RKI (tidligere Ribers RKI), kan du logge dig ind på via deres hjemmeside ved hjælp af Nem-ID og få en personlig oversigt over dine gældsposter. Gå til deres hjemmeside: http://www.experian.dk/

Læg et budget

Læg et budget og få et overblik over dit rådighedsbeløb. Et budget er hvor du indtaster alle dine faste månedlige udgifter som husleje, el, vand, forsikringer, a-kasse osv. Når alle dine faste udgifter er indtastet, kan du se hvor meget, du har tilbage til løbende udgifter som mad, tøj, ferier, fornøjelser og uforudsete udgifter.

Lav aftale med kreditor

Kontakt dem som du skylder penge og vis dem en kopi af dit budget. Har du kun et ganske lille rådighedsbeløb, kan du måske lave en aftale med dem med lavere rente eller gældsafdrag.
Start med at kontakte de kreditorer, som måske truer med inkasso/fogeden/RKI, eller dem som du skylder fleste penge til, eller hvor ÅOP er højest.

Har du gæld til det offentlige altså SKAT, kan du kontakte SKAT’s inddrivelsescenter og lave en aftale. Kontakt SKAT på telefon: 70 15 73 04 eller besøg SKAT.dk.

En gældsrådgiver kan hjælpe dig

Har du brug for hjælp til at få styr på din gæld, findes der professionelle gældsrådgivere, som er specialister inden for økonomi. Blandt andre kan vi anbefale Curodan.dk, som formidler kontakten mellem dig og en specialist. Specialisten vil herefter hjælpe dig med yderst kompetent hjælp og rådgivning, så du kan komme på rette fode igen.

Læs også denne artikel fra Finans.dk: Danskerne er dårlige til at komme af med gæld

Moneylender > Hjælp med gæld

Nyheder