6 råd om at låne

6 gode råd om at låne penge

Nogle af de råd, vi giver dig herunder, kan synes næsten banale – men sagen er, at mange glemmer et eller flere af rådene, når de står i en situation, hvor et lån er på tale. Formålet her er ikke at tale dig fra at tage et lån – men udelukkende at klæde dig godt på, så du også fremover kan have en sund økonomi.

1. Lån kun, hvis det er nødvendigt

Det er altid billigere at købe for penge, du allerede har. Lad være at låne, hvis det ikke er nødvendigt. Omvendt skal du ikke føle, at du skal gå tiggergang for at tage et lån – husk på, at banker og kreditinstitutter lever af at låne penge ud. Og de lever godt!

2. Renten kan stige

Husk, at renter på lån og kreditter kan stige. Det gælder banklån, billån og visse typer af boliglån. Du skal derfor sikre dig, at du kan håndtere det økonomisk, hvis det beløb, du skal af med hver måned, stiger.

3. Hav en buffer

Det er en rigtig god ide at have en såkaldt buffer, som du har på en konto for sig. Meget gerne 2 månedslønninger. Det vil sikre, at du kan klare uforudsete udgifter uden at skulle tage endnu et lån – eller bede om henstand.

4. ÅOP

Kig altid på de årlige omkostninger i procent (ÅOP), når du låner. ÅOP tager alle omkostninger ved lånet med – renter, stiftelsesomkostninger og eventuelle gebyrer. Jo lavere procentsats – jo billigere er lånet.

5. Fradrag for renter

Tænk på, at renter på selvangivelsen ikke har samme værdi som før. Kun en tredjedel kan trækkes fra. De to tredjedele skal man selv betale. Nettobetalingen er altså lidt højere end i “gamle dage”.

6. Spar op til lidt selv

Hvis du skal købe noget til for eksempel 20.000 kr., er det uendeligt meget billigere for dig, hvis du selv sparer for eksempel 5.000 kr. op og nøjes med at låne 15.000 kr. Prøv selv at regne på det med vores låneberegner her.

Moneylender > 6 gode råd om at låne penge

Nyheder